Ślina w 99% składa się z wody, ale pozostały 1% tej substancji
zawiera nieocenione dla zdrowia jamy ustnej składniki. Jej głównym zadaniem
jest nawilżanie jamy ustnej oraz rozpoczynanie procesu trawienia, ale ślina ma
również wpływ na zdrowie zębów, chroniąc je przed działaniem szkodliwych
bakterii, a w konsekwencji – przed próchnicą.
Ślina jest substancją produkowaną przez specjalne gruczoły, zwane
śliniankami. Człowiek produkuje około 1,5 litra śliny dziennie, choć zmienia
się to w zależności od spożywanych pokarmów oraz ich właściwości. Ślina w 99%
składa się z wody, a pozostały 1% to niezbędne dla zdrowia jamy ustnej oraz
układu pokarmowego związki organiczne i nieorganiczne: kationy wapnia, sodu,
potasu oraz magnezu, a także opiorfina o właściwościach przeciwbólowych,
defensyna i hiastyna uniemożliwiające rozwój grzybów oraz bakterii, białka
enzymatyczne i nieenzymatyczne.
Ślina i jej funkcje
Najważniejszą funkcją śliny jest nieustanne nawilżanie jamy ustnej oraz
ułatwianie ruchów języka podczas mówienia oraz żucia. Dzięki swojej lepkości,
ślina pokrywa każdy kawałek spożywanego pokarmu, dzięki czemu zmienia się on w
łatwą do połknięcia, miękką grudkę. Zapobiega to przypadkowemu zakrztuszeniu
się oraz uszkodzeniu przełyku przez twarde kęsy pożywienia. Co więcej, ślina
jest niezbędna do właściwego czucia smaku. Dopiero po zwilżeniu pokarmu kubki
smakowe są w stanie odróżnić smak słony, słodki lub kwaśny. W ten sposób działa
zarówno zawarta w ślinie woda, jak i enzymy trawienne, które ułatwiają ponadto dalsze
trawienie posiłków w układzie pokarmowym.
Ślina ma również nieoceniony wpływ na zdrowie zębów oraz błon śluzowych w
jamie ustnej. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym przyspiesza gojenie
mikrourazów oraz utrudnia rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Ślina neutralizuje
kwaśny odczyn płytki nazębnej, co z kolei pomaga chronić zęby przed próchnicą.
Ponadto, ślina wypłukuje z jamy ustnej resztki pokarmów, dzięki czemu nie
rozwijają się w niej bakterie.
Groźna kserostomia
Długotrwały stan suchości jamy ustnej, spowodowany zmniejszeniem lub
całkowitym zaprzestaniem produkcji śliny przez gruczoły, nazywa się
kserostomią. Schorzenie to jest najczęściej spowodowane długotrwałym
przyjmowaniem leków zaburzających pracę ślinianek, chemioterapią, chorobami naczyń
krwionośnych oraz cukrzycą. Do najbardziej powszechnych objawów kserostomii
zaliczają się trudności z mówieniem i jedzeniem, zaburzenia w odczuwaniu
smaków, nieprzyjemny zapach z ust, występowanie w jamie ustnej trudno gojących
się owrzodzeń, a także zaawansowana próchnica. Leczenie suchości w ustach
polega przede wszystkim na przyjmowaniu leków stymulujących wydzielanie śliny.
W bardzo poważnych stadiach choroby stosuje się także jej sztuczne zamienniki.
Jeżeli więc odczuwasz suchość bądź pieczenie w jamie ustnej,
nieprzyjemny zapach z ust lub inne
niepokojące Cię objawy, koniecznie zgłoś się do swojego lekarza dentysty w
celu ustalenia przyczyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz