Zauważyłeś krwawiące dziąsła
podczas szczotkowania lub jedzenia?
To groźny objaw, którego nie wolno lekceważyć – zdrowe dziąsła nigdy bowiem nie krwawią! Powodem takich sytuacji mogą być choroby przyzębia z paradontozą włącznie, ale także anemia, cukrzyca czy niedobór witamin. Zawsze warto więc zasięgnąć porady lekarza.
Najczęstszą przyczyną krwawiących dziąseł jest niewłaściwa higiena jamy
ustnej i towarzyszące temu zjawisku choroby przyzębia. Nieregularne i
nieprawidłowe szczotkowanie, rezygnacja ze stosowania nici dentystycznych oraz
płukanek do ust – to wszystko sprawia, że na zębach osadzają się bakterie,
tworzące płytkę nazębną. Jej duże ilości zgromadzone na zębach i w okolicach
dziąseł szybko przekształcają się w kamień nazębny, on zaś powoduje stan
zapalny, który następnie prowadzi do recesji dziąseł, a z biegiem czasu atakuje
również przyzębie i kość szczęki. W takich sytuacjach potrzeba jest już
interwencja dentysty oraz podjęcie specjalistycznego leczenia.
Możliwe przyczyny krwawienia dziąseł
Krwawiące dziąsła nie zawsze mają jednak podłoże stomatologiczne. Czasem
bywa to objaw towarzyszący innym schorzeniom, np. anemii, zwanej również
niedokrwistością. Choroba ta jest spowodowana niedoborem żelaza, będącym
efektem niewłaściwego odżywiania, wytwarzania przez organizm zbyt małych ilości
płytek krwi, a także zaburzeń krzepnięcia. Bez względu na to, jakie są
przyczyny anemii, za każdym razem wymaga ona odpowiedniego leczenia, gdyż jest
to stan mogący zagrażać życiu.
Krwawiące dziąsła a cukrzyca
Kolejną chorobą, której dość często towarzyszy krwawienie dziąseł, jest
cukrzyca. Ze względu na wahania poziomu cukru we krwi, diabetycy są bardziej
niż inni ludzie narażeni na zakażenia grzybicze jamy ustnej, pleśniawki, a
także stany zapalne dziąseł, którym może towarzyszyć krwawienie. Należy mieć
również świadomość, że leczenie wszelkich schorzeń jamy ustnej u cukrzyków jest
długotrwałe i skomplikowane, a wiele problemów może nawracać.
Leki, brak witamin i zła dieta
Krwawiące dziąsła bywają również oznaką, że organizm nie otrzymuje
odpowiednich dawek witamin, zwłaszcza C i K. W pierwszym przypadku wystarczy
zmiana diety, a dokładniej – wprowadzenie do niej produktów zawierających witaminę
C, czyli owoców cytrusowych, pomidorów, brokułów, kiwi oraz różnego rodzaju
kwaszonek. Z kolei niedobór witaminy K bywa spowodowany długotrwałą terapią
antybiotykową i związanym z nią wyjałowieniem przewodu pokarmowego. Duże ilości
witaminy K zawierają m.in. pomidory, szpinak, soja i wątróbka.
Nie można też zapominać o wątrobie. To jeden z najbardziej istotnych
narządów wewnętrznych, który odpowiada m.in. za produkcję składników
niezbędnych do prawidłowego krzepnięcia krwi. Jeśli wątroba nie działa w sposób
właściwy, np. z powodu zbyt tłustej, ciężkiej diety lub nadużywania alkoholu,
produkcja enzymów może zostać zaburzona. Jednym z objawów kłopotów z
krzepnięciem krwi jest natomiast częste krwawienie z dziąseł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz